The Pythia Project: Τεχνητή Νοημοσύνη και Καλές Πρακτικές για την καινοτομία στην εξυπηρέτηση

20/11/23

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Pythia: Σεμινάριο για την τεχνολογία chatbot. Στόχος της ημερίδας ήταν να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις νέες τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στα νέα δεδομένα για τους ψηφιακούς βοηθούς (chatbots), να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου Pythia, και οι σχετικές υλοποιήσεις ψηφιακών βοηθών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του έργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία και η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς πήραν μέρος πάνω από 250 συμμετέχοντες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν στελέχη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Την έναρξη πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder CTO/CIO της Crowdpolicy ο οποίος μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τάσεις αλλα και για την εμπειρία της εταιρείας γύρω από την υλοποίηση αυτόματων ψηφιακών βοηθών (Intelligent Chatbots), καθώς και για το σημαντικό δίκτυο καινοτομίας της Crowdpolicy, η οποία μετρά 11 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Συντονιστής του έργου Πυθία, πήρε το λόγο και παρουσίασε συνοπτικά την σημασία της προώθησης της τεχνητής νοημοσύνης ευρύτερα αλλά και την αξία των συνεργασιών μεταξύ φορέων για την παραγωγή σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία αλλά και την οικονομία.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πλατανιά Χανίων, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, επισημαίνοντας την προστιθέμενη αξία της υλοποίησης του Αυτόματου Ψηφιακού Βοηθού του Δήμου — ο οποίος αποτελεί και την πρώτη υλοποίηση Chatbot σε Δήμο της Ελλάδας — για την άμεση ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτων.

Έπειτα η κ. Ελένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτης, Υπεύθυνη Μονάδα Καινοτομίας για τις Γυναίκες, ΕΚ “Αθηνά” πραγματοποίησε σύντομη παρουσίαση, αναφερόμενη στην σημασία της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία chatbot.

Tο λόγο πήρε, έπειτα ο κ. Χάρης Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία αξιοποίησης των νέων τάσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στην ανάπτυξη ψηφιακών βοηθών εξυπηρέτησης προς την κοινωνία και τους πολίτες.

Ο κ. Νικόλαος Γιαρέλης και ο κ. Ηλίας Σιάχος Υποψήφιοι Διδάκτορες, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο για την ανάπτυξη και εξέλιξη, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις των πιλότων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου από τους κκ:

  • – Γιάννη Διαμαντόπουλο, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Λειτουργίας Οριζόντιων – Συστημάτων, Εκτυπώσεων, Λειτουργικής Υποστήριξης και Υποστήριξης Χρηστών, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • – Μαριάνθη Ψωμά, Προϊσταμένη Τμήματος Διαδικτυακής Εξυπηρέτησης Πολιτών, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • – Γιάννης Γεωργουλάκη, Head of RnD SoftΟne
  • – Μαρία Θεοφανοπούλου,CEO, Greek Travel Pages (GTP)
  • – Γεωργία Ζευγαροπούλου, από την Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κουγιανός, Project Manager της Crowdpolicy και ο κ. Χάρης Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποίησαν παρουσίαση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πιλότων, απολογισμό του έργου Pythia και διαδραστική συζήτηση με ερωτοαπαντήσεις για τα επόμενα βήματα στην τεχνολογία chatbot.

Σχετικά νέα